Για την ανάγκη της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με την απώλεια ακοής και την προώθηση της φροντίδας των αυτιών και της ακοής κάνει λόγο σε άρθρο του ο Μιχάλης Μερκουρόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου.
Ο Πιστοποιημένος σύμβουλος Ακοής, μέλος του Πανελληνίου συλλόγου Ακοοπροθετιστών και μετεκπαιδευθείς στην Ακοολογία Νευροωτολογία στην Ιατρική σχολή Αθηνών αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι το 60% των προβλημάτων του αυτιού και της ακοής είναι από τα πιο κοινά ζητήματα υγείας και ότι μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη.
«Κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απώλεια ακοής και την προώθηση της φροντίδας των αυτιών και της ακοής.
Το μήνυμα του ΠΟΥ για το 2023 είναι να τονιστεί η ενσωμάτωση της φροντίδας του αυτιού και της ακοής στην πρωτοβάθμια περίθαλψη!
Φροντίδα Αυτιών και Ακοής για όλους! Ας το κάνουμε πραγματικότητα!
Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής 2023 είναι επικεντρωμένη στην έγκαιρη αναγνώριση και πρόληψη της απώλειας ακοής!
Τα προβλήματα του αυτιού και της ακοής είναι από τα πιο κοινά ζητήματα υγείας και το 60% από αυτά μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου οδηγώντας σε :
- Επιτυχημένη επικοινωνία και διαπροσωπικές σχέσεις.
- Ομιλία, γλώσσα και γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά.
- Υγιή γήρανση.
- Ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης.
- Καλή ψυχική υγεία και ευεξία.
Η ενσωμάτωση της φροντίδας του αυτιού και της ακοής στις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής που μπορεί να προληφθεί!
- Καινοτόμες οικονομικά αποδοτικές λύσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για άτομα με απώλεια ακοής.
- Ο συνδυασμός της τεχνολογίας με προσβάσιμα περιβάλλοντα και στρατηγικές δημόσιας υγείας χωρίς αποκλεισμούς, μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτά τα οφέλη φθάνουν σε όλους όσους τα χρειάζονται.
Όλοι θα πρέπει να ελέγχουν την ακοή τους και ειδικά άτομα που εκτίθενται συχνά σε δυνατό θόρυβο ή μουσική, ηλικιωμένοι και όσοι εκτίθενται σε φάρμακα και χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το ακουστικό σύστημα. Ο ΠΟΥ ανέπτυξε το listenWHO, μια δωρεάν εφαρμογή λογισμικού για κινητές συσκευές και web για τον έλεγχο ακοής.
Στα Πιστοποιημένα Κέντρα Ακοής μπορούμε να σας βοηθήσουμε παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της ακοής σας».